Hogyan térj vissza egy nyomasztó tél után az edzés világába?

A téli hideg idő és rövidebb napok gyakran vezetnek kevesebb testmozgáshoz és több kanapén filmezéshez. Aztán egyszer csak a napok elkezdenek egyre hosszabbak lenni, a hőmérséklet elkezd emelkedni, és rájössz, hogy a strandszezon már csak karnyújtásnyira van. Ezért már most eljött az idő, hogy visszarázódj! De hogyan is kellene elkezdened újra? Most mutatunk néhány tippet, hogy motiváltabb légy!

  1. Találj edzőpartnert

Ugyan nem kell edzőpartner ahhoz, hogy sikeresen végrehajtsd az edzéstervedet, de mégis sok előnye van annak, hogyha egy barátoddal edzel együtt. Nem csak akkor lesz extra akaratod, ha időben oda kell érned az edzőterembe – hisz a barátod ott vár téged – ­, hanem például akkor is, ha hajlandó leszel vele egy új típusú edzést is kipróbálni. Gondolkodtál rajta, hogy kipróbálj valami újat, de attól félsz, hogy ügyetlen vagy erőtlen leszel? Fogd meg a barátodat és nevessetek együtt magatokon, amíg a kemény edzés árán el nem éritek a sikert! Elfogy az erőd és az akaratod edzés közben és így elkeseredettnek érzed magad a konditeremben? Egy edzőpartner motiválni is tud téged, hogy egy gyakorlat közepén fel ne add! Edzőpartner hiányában keress egy személyi edzőt, aki a legjobb megoldás lehet, hogy elérd a céljaidat és megtartsd a motivációdat!

  1. Határozz meg reális célokat

Amennyiben a tél beállta előtt 10 kilométert futottál naponta, akkor nem kell ezt a szintet azonnal elvárásnak megfogalmaznod. Fokozatosan térj vissza az edzéshez. Kezdd azzal, hogy hetenként két-három alkalom edzel. Ez segíteni fog neked visszatérni a korábbi életmódodhoz. Amennyiben egész télen nem mozogtál, úgy fontos, hogy minél előbb elkezd a fokozatos terhelést, ne számíts arra, hogy ha áprilisban elkezdesz edzeni, akkor 6 hét alatt formába lendülsz! Tűzd ki a céljaidat, írj róla egy listát és oszd be előre a heti edzésütemezésedet! A céljaidat oszd meg másokkal, például egy facebook posztban!

  1. Válaszd ki a legmegfelelőbb edzésformát

Az edzésforma kiválasztásánál sok függ az egyéni céloktól és képességektől, valamint attól is, hogy mennyi időd van. Ha zsírégetést és testsúly csökkenést szeretnél, akkor a teljes testet átmozgató összetett mozgások a leghatékonyabbak, amelyek több izomcsoportot aktivizálnak. A teljes testmozgás azt is jelenti, hogy kevesebb napot kell eltöltened az edzőteremben. Ilyen edzésforma például az electro fitness. Amennyiben a célod inkább az izomépítés, akkor dönthetsz úgy, hogy az egy-egy adott testrészre összpontosító edzéseket választod.

A legfontosabb dolog az, hogy olyan edzést válassz, amit élvezni fogsz. Az újdonság ereje is motiválhat téged, így érdemes új edzésformákat is kipróbálni, mint a például az elektromos izomstimulációs edzést.

Ahogy újra lendületbe jössz sokkal könnyebb lesz meggyőzni magad, hogy lemenj az edzőterembe, hisz várakozással tekintesz majd a munka utáni edzésre. 

  1. Figyelj a táplálkozásra

Mire jó az edzés, ha nem táplálkozol megfelelően? Amennyiben az a célod, hogy alakot formálj akkor a helyes táplálkozás szerves részét kell, hogy képezze a mindennapjaidnak. A rossz táplálkozás könnyen lerombolhatja az összes kemény munkádat. Motiváld magad a helyes táplálkozásra, úgy hogy az edzés és diétázás megkezdése előtt lefényképezed magad. Majd pár hét után újra fényképezd le magad és máris szemmel látható az elért eredmény, amiért megéri a kemény edzés és a diéta!

  1. Győzd le magad

Az edzéshez való visszatérés nem könnyű. Még akkor is lehetnek nehezebb napok, amikor jobban csábít a kanapé, mint az edzés, ha fokozatosan kezded a testmozgást és van edzőpartnered. A legjobb dolog, amit tehetsz ezeken a napokon, ha legyőzöd saját magadat és úgy döntesz, hogy megéri ma is edzeni. Készíts egy lejátszási listát a kedvenc számaidból, amiket az ilyen napokon meghallgatva felpörögsz és máris több akaratod lesz végig csinálni az edzést! Ha a zene önmagában nem lenne, elég akkor újítsd meg tavaszra a ruhatáradat. Egy új ruhadarabot – még ha sportruházatról is beszélünk – mindig örömmel veszünk fel, és így magabiztosabban indulhatsz meg az edzőterembe!

motivaldmagad_3.jpg