Miért állhat az egészséges falatozás a súlycsökkentés útjába?

A főétkezések közötti egészséges snackek fogyasztása nagyszerű módja a napközbeni éhség leküzdésének. De ha fogyni szeretnél, akkor figyelni kell arra, hogy milyen ételeket milyen mennyiségben fogyasztasz.

Tökéletes megoldásnak gondolhatod például, ha napközben elfogyasztasz egy kis zacskó mandulát. Hisz egészséges és kevés mennyiségű étel. De 80 gramm mandula sajnos már 480 kalóriát tartalmaz! És meg fogsz lepődni, mert  ezzel szemben egy fél bágel 70 gramm lazaccal, 20 gramm túróval és egy kis avokádóval szintén 480 kalóriát tartalmaz.

kcla.jpg

Tehát a rosszul kiválasztott napközbeni falatozás és a jól megválasztott főétkezések között nincs különbség kalória bevitel szempontjából.

Legjobb választás a napközbeni falatozáshoz, ha különböző zöldségeket eszel.

  1. Többet fogyaszthatsz, kevesebb kalóriára bevitel mellett.
  2. A zöldség "táplálékbombák": macronutrienseket és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az energia szint és az immunrendszer erősítésében.
  3. Kiváló tápanyag, hisz jóllakottságot biztosít és egyúttal a bélrendszer egészségének működéséhez is hozzájárul (pl. székrekedés elleni panaszok leküzdésében).

A fogyás érdekében fontos, hogy nyomon kövesd a napi kalória beviteledet. Erre a célra számos weboldalt találhatsz, ahol rögzítheted a napi fogyasztásodat és nyomon követheted, hogy a testsúly csökkentés érdekében mennyi a napi ajánlott kalória beviteled. Az étrended megtervezésekor fektess hangsúlyt az egyes élelmiszerek tápértékének összehasonlítására és ez alapján optimalizáld a étkezi szokásaidat.

És ne feledd, hogy a fogyáshoz szükséges a rendszeres testmozgás is!