HOGYAN KERÜLT AZ EMS TECHNOLÓGIA A FITNESS VILÁGÁBA?

 

Évente számos új hatékony alakformálást ígérő eszköz és eljárás jelenik meg a világban. A legtöbben már csak hitetlenkedve figyelik a legújabb eszközöket, melyek gyors fogyást, feszesedést vagy éppen izmosodást ígérnek. Napjaink egyik legdivatosabb ilyen új módszere az EMS technológia is, azaz az elektromos izomstimuláció. Az EMS technológia azonban nem tekinthető új módszernek, hiszen a gyógyászatban és rehabilitációban évtizedek óta nagy hatékonysággal használják. A régóta bevált gyógyászati módszer után már csak egy lépés volt annak kifejlesztése, hogy az elektromos stimuláció izmokra gyakorolt hatása, hogyan segíthetne a hagyományos testedzést hatékonyabbá és élvezetesebbé tenni. Amint ez a technológia kifejlesztésre került, a módszer gyorsan terjedni kezdett a fitnesz világában és hazánkban is megjelentek az EMS szolgáltatást nyújtó fitness stúdiók.

De hogy mi is az az EMS technológia és hogyan került a fitness világába? Erre a választ az alábbiakban tudhatod meg.

Történelmi visszatekintés

A gyógyászatban már akkor használt az emberiség elektroterápiás kezeléseket, amikor az elektromosságot még fel sem fedezték. Kiválóan szemlélte ezt az, hogy már az ókori rómaiak is felfigyeltek erre a módszerre és ráják elektromos impulzusait használták gyógyászati célokra. A rómaiak a fürdőmedencébe a páciensek mellé helyezték az elektromos rájákat, és azok áramütésétől várták a kezelt testrészek javulását.

Aztán az 1700-as évek elején Stephen Gray (angol csillagász, fizikus) felfedezte az emberi testnek azt a tulajdonságát, hogy vezeti az elektromos áramot. Majd az 1700-as évek végén Luigi Galvani (olasz fiziológus, orvos, az elektromosságtan egyik megalapozója) publikálta az elektromos erők és az izommozgás kapcsolatáról szóló művét. A publikáció nagy vihart kavart az akkori európai tudományos életében, a fiziológusok az elektromosságban látták az új erőt, amely képes az izmokkal közölni az akaratot.

ems_history.jpg

Az elektromos izomstimuláció rehabilitációs módszere az orosz űrkutatásból indult, annak érdekében, hogy az űrhajósok – nulla gravitáció miatt ért – izom- és csontveszteség kezeljék. Súlytalan körülmények között az emberi test izmai elkezdenek gyengülni, amelynek hagyományos módszerekkel történő megakadályozása nem egyszerű feladat. Ezért fordult a kutatók figyelme az EMS technológia felé. Az űrhajósok rehabilitációjában való használatot követően az orosz élsport is átvette az EMS technológia alkalmazását a sportolók erőnlétének, robbanékonyságának és gyorsaságának fejlesztése érdekében.

A 90-es években német mérnökök fejlesztették ki az EMS készülékek új generációját, mely immár nemcsak az élsportot és a rehabilitációt szolgálta, hanem széles körben elterjedt a fitness és a beauty területeken is. Napjainkra számtalan kutatói vizsgálat, orvosi és sporteredmény bizonyította az elektromosság testre kifejtett pozitív hatékonyságát. Az elektromos izomstimulációs technológia elismert terápiás módszerré vált az egész világon.

Az EMS technológia hatékonyságának elmélete

Az emberi szervezet testnedvei (pl.: vér, izzadság, nyál, sejtnedvek) vezetik az áramot, mivel mind elektrolitok. Szinte minden szervünket az agyunkból kiinduló elektromos impulzusok irányítják. Így működik például a vázizomzat is, amelyek a központi idegrendszerből a motoros idegeken keresztül kapják az ingerületet. Az elektromos impulzust mesterségesen is előállíthatjuk és terápiás céllal a szervezetbe juttathatjuk. 

Azok a ,,parancsok”, amiket az agy küld az izmoknak elektromos tulajdonságú lüktetések. Az EMS készülék lényege, hogy az egyes izomcsoportok közelében bőrre helyezett elektródák segítségével képes reprodukálni ugyanezeket az impulzusokat, így stimulálva az izmokat. A módszer hasonlít a súlyzós, ellenállással szemben végzett edzéshez, de itt egyszerre nem csak 1-2 izom, hanem akár a váz-izomrendszer 80-90%-a összehúzódik, azaz munkát végez. Ennek köszönhető az EMS legnagyobb előnye, mivel ez a technológia nagymértékben lerövidíti és hatékonyabbá teszi az edzést. Rendszeres használatával rövidebb idő alatt érhetünk el olyan teljesítményt, amit máskülönben csak jóval hosszabb ideig tartó megfeszített munkával tudnánk megtenni. 

Amikor az izom dolgozik, akkor erősödik, és itt jön képbe a zsírégetés! A mozgáshoz energia kell, az izomműködés pedig kifejezetten energiaigényes folyamat: a nyugalmi állapothoz képest a működő izomrostok akár 100-szor több energiát használnak fel. Az izomműködéshez a szervezet legfőképpen a zsírok és szénhidrátok elégetésével nyeri az energiát. Az energiafelhasználás mértéke egyenes arányban nő a munkát végző izomrostok mennyiségével és az összehúzódások erejével. Tehát, ha egy 20 perces EMS edzés alatt több ezer izomrost intenzíven húzódik össze, akkor az hatalmas energiafelhasználással jár.

Még egy nagy előnye az EMS edzéseknek, amiről nem szabad megfeledkezni, hogy a fokozott, nagy tömegű izommunka fokozott vérbőséggel jár, mely serkenti a nyirokkeringést, így a rossz vérellátású narancsbőrös bőrfelületeken is látványos eredményeket produkál.

ems_blog.jpg