7+1 tipp az egészséges irodai étkezéshez

Az irodai munkát végző emberek a nap nagy részét a munkahelyükön, egy számítógép képernyője előtt ülve, passzívan kénytelenek eltölteni. A testmozgás hiánya mellett egy irodában megtalálható minden, ami keresztbe húzhatja a diétánkat. Hiába szabadulsz meg otthon az összes egészségtelen élelmiszertől, ha napközben nem figyelsz oda a helyes étkezésre:

  • A munkahelyre történő reggeli rohanás miatt nem reggelizel?
  • Majd 9 órakor az ételautomata mellett elhaladva nem tudsz ellenállni a kísértésnek?
  • 10 órakor munkatársaid egy kávészünetre hívnak egy kis nassolnivaló kíséretével?
  • A sűrű napod miatt délben csak egy szendvicset eszel a gép előtt?
  • Délután pedig egy hatalmas cukros süteménnyel ünneplitek a munkatársad születésnapját?

Annak érdekében, hogy a kitűzött célodat el tudd érni, fel kell készülnöd az irodában eltöltött időre is. Olvasd el az alábbi 7+1 tippet, hogy megszakítsd a rossz munkahelyi szokásokat és kezdj egészségesebb életet! Ha betartod az alábbi javaslatokat akkor amellett, hogy egészségesebb és energikusabb leszel, még a pénztárcád is hálás lesz!

ebed.jpg

1. Ismerd meg magadat és hangolódj rá az új életviteledre

A változtatások érdekében nagyon fontos először megismerni az étkezési szokásaidat. Az első időszakban jó ötlet egy táplálkozási naplót vezetni, majd elemezni az eredményeket. Ez tudatosíthatja bennünk, hogy a napirendünkben mik azok az események, amik esetén jobban oda kell figyelnünk az étkezésünkre. Például észreveheted, hogy az egészségtelen élelmiszerekből többet engedsz meg magadnak, ha egy fontos értekezlet közeledik.

Tájékozódj a helyes táplálkozásról: gondosan olvasd el az élelmiszercímkéket, meríts ötletet blogok és weboldalak cikkeiből, csatlakozz a hírlevelekhez és a Facebook csoportokhoz.

Fontos megérteni azt is, hogy az egészséges táplálkozás nem tekinthető kínzásnak, és nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Kezdetben ugyan nehéz lehet, de csak egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodj az új táplálkozási szokásokhoz.

2. Ne hagyd ki a reggelit

Kezdjed a napot egy tápláló reggelivel, hogy feltöltsd magad energiával az újabb irodai munkanapodra. Az agyad jobban fog működni, és fogsz éhséget érezni reggelente, így az ételautomata csábítása el is tompul. Tanulmányok kimutatták, hogy a reggeli étkezés nem csak javítja a memóriát és a koncentrációt, hanem segítő a jobb közérzetet és csökkenti a stresszt.

3. Egészséges nassolnivaló

Az éhség érzet elleni küzdelem érdekében tarts az íróasztal fiókjában egészséges, alacsony kalóriatartalmú, tápláló ételeket, mint például a fehérjeshake-t vagy a dióféléket. Ha van egy hűtőszekrény az irodában, akkor azt töltse fel joghurttal, friss gyümölcsökkel és ásványvízzel. Ezek az ételek sokkal egészségesebbek az éhség csökkentésére, mint bármi, amit az automatából ki tudsz venni. Fontos, hogy az ételt az íróasztaltól távol tartsuk távol, hogy ne legyen túl nagy a kísértés. Néhány jó példa nassolni: zabpehely és áfonya, görög joghurt és eper, sárgarépa és hummusz, vagy alma és dió.

4. Maradj hidratált

Napközben igyál meg legalább 2-2,5 liter folyadékot, lehetőleg csak vizet. Reggel a napodat az irodában egy nagy palack víz megbontásával kezd, és igyekezz azt a nap végére elfogyasztani. A megfelelő hidratáltság eltelít és csökkenti az étvágyat, de emellett segít a koncentráltság fenn tartásában is.

iroda_etel_viz.jpg

5. Tervezz és főzz

A legegyszerűbb módja annak, hogy szabályozzuk az étkezésünket, ha főzünk magunkra! Ha nincs időd mindennap főzni akkor készíts nagyobb adagokat és tárold el a hűtőben vagy a fagyasztóban. 

A táplálkozási költségvetésnek és a táplálkozás ellenőrzésének a legjobb módja, ha heti étkezési tervet készítesz. Így biztos lehetsz benne, hogy az étrended a legmegfelelőbb ételeket fogja tartalmazni,  és nemcsak otthon, hanem az irodádban is. A táplálkozási terv elkészítése sok időt és pénzt takaríthat meg neked. 

Szükséged van főzési/sütési tippekre? Akkor irány az internet! Az egyes blogokon és a weboldalakon végtelen számú egészséges receptet találhatsz a saját ízlésednek megfelelően.

6. "Nem, köszönöm!"

Mindig van egy munkatárs, aki egy csábító démon. Ő az, aki oda megy hozzád, hogy elmondja neked, hogy "a sarkon lévő pizzériában van egy új ajánlat ezen a héten", vagy, hogy "egy új kínai étterem nyitott a múlt hónapban, és még nem próbáltuk ki". Légy erős és mond, hogy "Nem, köszönöm!".

Úgy gondolod, hogy egyszer-egyszer egy pizza vagy egy Gong Bao csirke még belefér? Vagy, hogy a kollégád születésnapi tortájából egy kis szelet nem árt? Soha nem szabad, hogy elcsábítson a kísértés! Gyakorold: „Nem, köszönöm!”.

7. Ne ebédelj a monitor előtt

Az irodában dolgozók egyik legnagyobb hibája, ha az ebédet a munkaasztalnál fogyasszák el. Ott nem tudsz kiszabadulni az irodai környezetből, és nem fogod élvezni az ételt. A számítógép előtt való tartózkodás azt jelenti, hogy soha nem tartasz szünetet. Menj ki az irodából és ott ebédelj! Ebéd után sétálj egyet, így felfrissülve térsz majd vissza.

+ Sportolj!

Az étkezésen túl a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, különösen az irodai dolgozók számára.  Az év eleje a tökéletes egy új kihívás elindításához. A mozgás nemcsak a fizikális állapoton javít, hanem a stressz oldásban is rendkívül fontos szerepet játszik, és a mentális egészség megőrzését is segíti. Amennyiben nincs sok időd sportolásra, úgy a modern technológiáknak köszönhetően, az elektromos izomstimulációs edzéssel (EMS) akár napközben 20 perc alatt is letudhatod a napi mozgás szükségletet. Nincs meg a kellő motivációd, hogy nyomasztó tél végén bele kezd a mozgásba? Akkor olvasd el ezt a cikkünket.