10 megoldás, ami segít átvészelni a tavaszi allergia szezont

A tavasz beköszöntével az időjárás napos lesz, a növények virágoznak és a pollenek teljes erővel lecsapnak ránk. Leginkább a tavasz a legnehezebb időszak azok számára, akik érzékenyek a pollenekre és más a levegőben lévő allergénekre. Bár az allergiára nincs gyógymód, de vannak lehetőségek arra, hogy felkészüljünk a legrosszabbra és megkönnyítsük a szezonális allergiás szenvedéseinket. Olvasd el az allergiás tünetek megelőzésére vonatkozó tippjeinket, hogy felszabadultabban élvezhesd a tavaszt.

  1. Figyeld a pollenjelentést

Legyél felkészült és azon évszakban, amikor a legfogékonyabb vagy az allergiára kísérd figyelemmel az időjárás- és a pollenjelentéseket. Tölts le egy pollen előrejelző mobil alkalmazást a telefonodra, vagy csak írd be a "pollenjelentés"-t egy internetes keresőfelületen és ellenőrizd a tartózkodási helyedre vonatkozó adatokat. A jelentések alapján megtervezheted, hogy adott napokon mennyi időt tölthetsz a szabadban.

01-13-things-allergist-opener.jpg

  1. Ne nyisd ki az ablakokat

A napos, meleg időjárás esetén természetesnek vesszük, hogy kinyissuk az ablakokat. De a nyitott ablakkal beengedjük a lakásba a polleneket, amelyek rátapadhatnak a függönyre, a szőnyegre és akár az ágyra is, ezzel elkerülhetetlenné téve az allergiás tünetek jelentkezését. Tartsd zárva az ablakokat, amikor a pollenjelentés magas szintet mutat, és inkább használd a – kitisztított szűrővel rendelkező – klímaberendezést, hogy friss levegőt juttass otthonodba.

  1. Sportolj

Lehet, hogy borzasztóan hangzik, miért is akarnánk tüsszögés, hunyorgás és köhögés közben még izzadni is, de a mozgás képes csökkenteni a tüneteket. Ázsiai kutatók mutattak rá arra, hogy ha csak félórás mérsékelt erősségű edzést folytatunk, 83 százalékkal kevesebb orrdugulással, viszketéssel, tüsszögéssel kell számolnunk: az edzéseknek ugyanis vélhetően gyulladáscsökkentő hatása van az orrjáratokra. Kezd el a tavaszi mozgást!

  1. Eddz beltéren

Kerüld az edzést a szabadban vagy olyan helyeken, ahol nagy koncentrációban fordul elő növényzet. A tünetek minimalizálása érdekében az allergiaévszak alatt tartsd az edzésedet zárt helyen. Próbáld ki például az electro fitness edzést, amely nem, hogy csak nagyon hatékony, de teljesen zárt és szűrt levegővel rendelkező helyen mozoghatsz.

  1. Vedd le a cipőd

A pollenek, a baktériumok és minden más szennyező dolog a cipőnkre ragad, miközben az utcán vagy a kertünkben sétálunk. Ezért fontos, hogy az otthonunk előterében, vagy akár még a bejárati ajtó előtt levegyük a cipőnket. Ezzel megakadályozhatjuk az allergiát indukáló mikrobák otthonunkban való széthordását.

seasonal-allergy-e1474436682901.jpg

  1. Használj légtisztítót

Az egyre jobban elterjedő légtisztító készülékek is megoldást jelenthetnek sok allergiás számára. A légtisztító segíti a szénanáthások, allergiások életét. A készülék átszívja a levegőt a különböző szűrőbetéteken, így jelentősen csökkenti a levegő por- és pollentartalmát. Ebből következik, hogy azokban a helyiségekben, ahol légtisztító működik, ott csökken a szervezet pollenterhelése, és ezzel az allergiás tünetek enyhülnek.

  1. Ütemezd át a kertészkedést

Kerüld el a kertészkedést a magas pollenkoncentrációval bíró napokon, különösen akkor, ha az időjárás még szeles is.

e5a550ae1146f4cff8a59a964a76b749a98af33a.jpg

  1. Moss gyakrabban

Csakúgy, ahogy a pollenek ráragadnak a cipődre, a ruházatunkat is beszennyezik. Mosd gyakrabban ki a ruháidat az allergia szezon alatt, főleg még ha az idődet a szabadban is töltötted.

  1. Erősítsd a védekezőképességedet

Kezd el szedni az allergia tüneteit enyhítő gyógyszereket, még mielőtt a tünetek jelentkeznének, így a szervezetednek lesz ideje a védekezőképesség kialakítására. Nem mindenki számára ugyanazon hatóanyag a legmegfelelőbb választás, ezért próbálj ki különböző készítményeket, hogy megtaláld a legmegfelelőbbet.

  1. Hordj napszemüveget

A napszemüvegek nem csak a nap káros UV sugaraitól védik a szemedet, hanem fizikailag megakadályozzák a pollenek irritáló hatását.