Ide menj kirándulni, ha nem szereted a tömeget

 

A kellemes őszi és tavaszi hétvégék mindig jó alkalmat adnak arra, hogy egy kicsit kimozduljunk és feltöltődjünk a természetben. A főváros környékén számos népszerű túraútvonal található: Rám-szakadék, Holdvilág-árok, Dobogókő – ismerősen hangzó nevek minden Budapest környéki számára. Azonban kellemes időben már annyi ember választja ezeket a népszerű útvonalakat, hogy ilyenkor elvesztik különlegességüket és a hangulat inkább hasonlít egy túlzsúfolt plázára. Pedig a városi ember első sorban ilyenkor a nyugalmat és feltöltődést keresi.

Ám azt jóval kevesebben tudják, hogy alig pár kilométerrel arrébb ugyanolyan csodás helyekre bukkanhatunk, amiket valamiért szinte mindenki elfeledett. Most a saját tapasztalataink alapján indítunk egy zsúfoltságmentes túra ajánló sorozatot. Adunk néhány tippet hová érdemes elmenni, ahol garantált a feltöltődést biztosító nyugalom és különleges természeti táj. Sorozatunk első részében a Dunakanyar leglátványosabb túraösvényét mutatjuk be.

 

Spartacus-ösvény – Apát-kúti völgy körtúra

 

A túra leírása

Visegrádi-hegység egyik legszebb turistaútját eredetileg az 1930-as években vadászösvényként került kiépítésre és a merész vonalvezetésű Spartacus-ösvényt csak 2015-ben engedték át végleg a kirándulóknak. Az ajánlott körtúra Pilisszentlászló központjából indul. A túra első fele a látványos, keskeny Spartacus-ösvényen kanyarog végig a Telgárthy-rétig, majd a túra második felében a vadregényes Apát-kúti-völgyön át térünk vissza a bájos faluba. Meseszép területről, vadregényes nyomvonalról van szó. Látványos vonalvezetésével tűnik ki a magyarországi turistautak közül, nem utolsó sorban az útvonalról többször is feltáruló fantasztikus panorámának köszönheti hírét.

A túra hossza: 13,5 km

A túra időtartama: 5 óra

Kiindulópont: Pilisszentlászló, központ (vagy Visegrád Telgárthy-rét)

Útvonal: Kattints ide.

spartacus1.jpg

A túra jellege

Könnyű túra jól jelzett turistautakon, kevés szintkülönbséggel. A Spartacus-ösvény – az útvonal elhelyezett figyelmeztető táblák ellenére – száraz időben biztonságosan járható, több helyen keskeny, egyszemélyesre szűkülő szakaszokkal. A kitűnően felújított, megtisztított ösvény kényelmesen kanyarog a meredek oldalban, néhol hatalmas sziklák között. Csapadékos, nedves időben fokozott figyelmet kíván végigjárása. A körtúra második felében az Apát-kúti völgyben több helyen gázlókon, köveken kell átkelni a patakon. Az útvonal különösebb erőnléti felkészültséget nem igényel, de ha biztosra akarsz menni akkor már napi fél óra sétával, vagy heti 2*20 perc EMS edzéssel is sokat javíthatsz a fizikai állapotodon.

 volgy1.JPG

 A túra útvonala

  • A túra Pilisszentlászló központjából, a kis kápolnától indul északnyugat felé a Z jelzésű aszfaltos utcán.
  • Egy kilométer után egy útszéli keresztnél a település utolsó házait is elhagyja az útvonal.
  • A következő két kilométeres szakasz a falu határában fekvő dűlők között halad, majd az utolsó tanyánál lassan beér az erdőbe, egy széles úton haladva.
  • Pár perc után már meg is pillantható a Spartacus-ösvény kezdetére figyelmeztető tábla.
  • A táblától jobbra a zöld sávval jelzett Spartacus-ösvényre kell rátérni.
  • A jellegzetes sziklatornyot elhagyva a Duna szalagja is megcsillan a Börzsöny és a Visegrádi-hegység közt.
  • Az elhagyatottan álló Jenő-kunyhóhoz érve először egy széles kocsiúton kell tovább haladni észak felé a jelzett úton, majd pár perc múlva jobbra tér le az ösvény a kocsiútról. Innen az útvonal már az Apát-kúti-völgy felett megy Visegrád felé.
  • Hamarosan ismét egy szélesebb kocsiútra tér az út, ezen pár lépést kell jobbra menni, de fokozattan figyelni kell, mert a jelzett ösvény hirtelen balra ágazik el.
  • Az út rövidesen egy elágazáshoz ér, a Zöld sáv Visegrád irányába folytatódik, de a körtúra útvonala jobbra tart, a Z+ jelzésű úton kell tovább haladni, ami pár perc alatt lejut a völgybe, a pisztrángsütőhöz.
  • A túrát déli irányba kell folytatni a P jelzésű aszfaltúton, ami itt elhalad a Telgárthy-rét, a pisztrángtenyésztő tavak és az Apát-kúti vadászház mellett. Az út menti Ördögbánya sziklás katlanjait követően egy sorompónál a P jelzések levezetnek a betonútról a patak partjára.
  • Innentől az útvonal az Apát-kúti-völgyben halad tovább, kezdetben a patak menti széles úton, majd később a vadregényes patakparton. Az útvonal végén lassan szélesedik a völgy, két erdei pihenőt követően egy buddhista imahely mellett is elhalad, és végül megérkezik Pilisszentlászló szélső házaihoz. A P jelzésű turistaút kocsiútra, később betonútra vált, és beér a falu központjába, kiindulási ponthoz, a kápolnához.

 

spartacus-osveny-terkep.jpg